2016    Naomi's geheim (16")

Korte documentaire over Naomi van 17 jaar wiens moeder in een psychiatrische instelling woont. Naomi was 4 jaar toen ze bij haar tante ging wonen. Lange tijd was het een geheim dat haar moeder niet voor haar kon zorgen. Op een dag gaat haar beste vriend Sam mee naar haar moeder.

Hoe zal dat gaan? 

Naomi''s geheim heeft de IDFA Jury Award Kids&Docs 2016 gewonnen.

Ik wilde graag een film maken over een meisje of jongen met een ouder met psychische problemen, omdat ik tijdens het filmen van 0,8 Ampere Geluk veel kinderen ontmoetten die hiermee te maken hadden. Wat ik zo bijzonder vond was dat de kinderen de zorg en het verdriet hadden van hun vader of moeder maar desondanks veel lol hadden op de afdeling waar ik hun ouders filmden. Het was een mooi, maar ook pijnlijk contrast.

Het bleek vervolgens erg moeilijk te zijn een kind te vinden dat hierover wilde en durfde te vertellen. Uiteindelijk hoorde ik van Naomi. Een bijzonder meisje dat al eerder op scholen haar verhaal had verteld. Ze had een verleden waarover ze goed kon vertellen. En ze had nog nooit iemand meegenomen naar haar moeder. Dat leek me een mooi lijntje in de film. 

 

Credits

Research Saskia Gubbels. Scenario Saskia Gubbels en Lies Lanssen. Camera Myrthe Mosterman. Geluid Carla van der Meijs, Fokke van Saane. Montage Maasja Ooms, Erik Disselhof. 

Geluidsnabewerking Klevr Sounddesign. Animatie Wiep Teeuwisse. Grafische vormgeving Buro Fritz. Muziek Stijntje Booij en Iza Kool. Producent Selfmade Films. Eindredactie KRO-NCRV Jelle Peter de Ruijter en Yolande van der Blij.

Met steun van Mediafonds en Cobofonds

Kijk de film op: https://www.zapp.nl/zapp-echt-gebeurd/gemist/KN_1694027

Trailer:  https://vimeo.com/223250809

2015                           Lieve Jayvano (20")

 

Korte documentaire over Latisha van 15 jaar met een zoontje van drie jaar.

Ze werd zwanger op haar dertiende. Leefde meer op straat dan dat ze thuis was en ontmoette zo de vader van haar zoontje, maar toen hij werd geboren was de relatie alweer verbroken. Haar vader kent ze nauwelijks en haar moeder is alcoholist. Als haar zoontje drie jaar is en Latisha 15 jaar komt ze in een opvanghuis te wonen. Daar leert ze hoe ze moet schoonmaken, opruimen, koken, huiswerk maken en een kind opvoeden. De film volgt haar in dit moeilijke proces. Hoe verzorg je een kind als je zelf nog kind bent? Zal het Latisha lukken een goede moeder te zijn?

 

Ik zocht een nieuw onderwerp voor een jeugddocumentaire en herinnerde me een verhaal dat ik had gelezen van een meisje dat op heel jonge leeftijd zwanger was geworden en in een opvanghuis woonde voor jonge moeders. Het bijzondere aan dit huis was dat het een laatste kans was voor jonge meisjes om te laten zien dat zij een goede moeder waren. Het waren meisjes die al op heel veel verschillende opvangadressen haddden gezeten en veel op hun kerfstok hadden. De hulp die zij kregen in dit huis was erop gericht dat zij uiteindelijk geheel zelfstandig voor hun kind konden zorgen. Soms lukte het met alle hulp nog steeds niet en dan werd het kind weg gehaald bij de jonge moeder en naar een pleeggezin gebracht.

Latisha was het eerste meisje na een half jaar dat reageerde op mijn oproep en graag mee wilde werken aan de documentaire. 

Credits

Research Saskia Gubbels. Scenario Saskia Gubbels en Lies Lanssen. Camera Nicole Batteke en Reinout Steenhuizen. Geluid Carla van der Meijs, Susanne Helmer. Montage Saskia Gubbels, Boris Gerrets en Sander Kuipers. Geluidsnabewerking Jeroen Goeijers. Producent Albert Klein Haneveld vn Hollandse Helden. Eindredactie KRO-NCRV Jelle Peter de Ruijter en Yolande van der Blij.

 

Met steun van Mediafonds

 

http://hollandsehelden.nl/Lieve-Jayvano

In oktober 2015 is Lieve Jayvano in première gegaan op Cinekid

en 20 maart 2016 uitgezonden bij NPO3. Je kunt terugkijken op 

https://www.zapp.nl/zapp-echt-gebeurd/gemist/KN_1680253

2014                           0,8 Ampère Geluk (52")

 

Documentaire waarin drie personen worden gefilmd die om verschillende medische redenen shocktherapie ondergaan. Wat betekent geluk nog in hun leven en hoe is het voor de familie om geconfronteerd te worden met deze behandeling?

 

Credits

Research Saskia Gubbels. Scenario Saskia Gubbels en Lies Lanssen. Camera Maasja Ooms, Aage Hollander, Reinout Steenhuizen en Stefano Bertaccini, geluid Susanne Helmer, Tim van Peppen, marc schmidt, Maria Mok, diego van uden en montage Maasja Ooms, saskia gubbels en Katarina Turler . Muziekontwerp;  de machinefabriek. Geluidsnabewerking  Tom Bijnen. Postproductie Redline. Producent Zeppers Films. Eindredactie Jelle Peter de Ruijter en Yolande van der Blij.

 

Met steun van Mediafonds en Fonds psychische gezondheid

 

http://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2015/februari/0-8-ampere-geluk.html

https://www.facebook.com/psychiaters/videos/940697639315079/

http://www.zeppers.nl/nl/filmnl/08-ampère-geluk

https://www.vn.nl/de-electroshock-is-terug/

http://www.rijnstate.nl/web/Nieuws/Bekijk-de-documentaire-over-ECTbehandelingen-in-Rijnstate-online-terug.htm

2012                           Als ik in de spiegel kijk (18”)

 

Korte documentaire over een 15-jarig meisje, Dilan, dat door een ongeluk ernstig is verbrand. De film volgt Dilan tijdens verschillende operaties en doet een poging achter het verhaal van de toedracht te komen. Zal ze ooit nog kunnen lachen?

 

Naar aanleiding van een klein krantebericht waarin geschreven stond dat een pubermeisje ernstige brandwonden had opgelopen, vroeg ik me af hoe zou het zijn als je in midden je puberteit zit en je zoiets overkomt. Ik nam contact op met het brandwondencentrum in Beverwijk, waar Dilan maandenlang had gelegen. Ze was nog erg boos en opstandig door wat haar was overkomen, maar wilde toch heel graag meewerken aan een documentaire, om te laten zien hoe haar leven was veranderd na het ongeluk.

 

Credits

research Saskia Gubbels. Scenario Saskia Gubbels en Lies Lanssen. Camera Maasja Ooms, Reinout Steenhuizen. Geluid Susanne Helmer. Montage Maasja Ooms, Geluidsnabewerking Jeroen Goeijers.  

Producent Albert Klein Haneveld van Hollandse Helden.

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruijter en Yolande van der Blij.

 

Met steun van Mediafonds

 

http://hollandsehelden.nl/Als-ik-in-de-spiegel-kijk

https://www.zapp.nl/zapp-echt-gebeurd/gemist/KN_1680380

 

2011                           Door de oren van Ellen (18”) .

 

Korte documentaire over een doof meisje, Ellen, dat in het laatste jaar zit van de basisschool en voor een lastige keuze staat; zal ze de uitdaging aangaan en naar de horende middelbare school gaan waar niemand haar (doven)taal spreekt of voor de veilige weg kiezen en naar de dove middelbare school gaan waar de horende wereld ver weg is? 

 

Op een dag zat ik in de trein toen er twee meisjes tegenover me kwamen zitten. Ze begonnen in gebarentaal tegen elkaar te praten. Het was een stiltecoupe en zij waren de enige die druk met elkaar konden praten terwijl niemand er last van had. Ik vond het fascinerend om te zien. De gebaren, de expressie op hun gezichten, het zag er heel beeldend uit. Zo kwam ik op een nieuw onderwerp. Ik plaatste een advertentie op de website voor doven en vroeg of er kinderen waren die opgroeiden in een helemaal doof gezin. Ik was benieuwd hoe dat zou zijn, temidden van een wereld waar bijna alles is gericht op horen en spreken. Is je wereld als opgroeiend kind dan beperkt? Of maakt het niks uit? Ik kreeg vrijwel meteen een berichtje terug van Ellen en haar familie dat ze heel graag mee wilden werken. 

Credits

Research Saskia Gubbels. Scenario Saskia Gubbels en Lies Lanssen. Camera Reinout Steenhuizen, Maasja Ooms Montage Maasja Ooms Geluid Fokke van Saane, Bouwe Mulder, Anneloes Pabruwwee Geluidsnabewerking Jeroen Goeijers.  

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter Productie NCRV Yolande van der Blij Producent  Albert Klein Haneveld

 

Met steun van Mediafonds

 

https://www.zapp.nl/zapp-echt-gebeurd/gemist/NCRV_1603205

http://hollandsehelden.nl/Door-de-oren-van-Ellen

 

 

2010                          Azza  (18”)

Jeugddocumentaire over een 12 jarig meisje dat zonder hoofddoek naar de middelbare school wil, tegen de wil van haar vader in. 

 

Credits

Research en regie: Saskia Gubbels. Camera: Maasja Ooms, Adri Schroever. Geluid: Martijn Scholte

Montage: Magda Augusteijn. Geluidsontwerp: Hugo Dijkstal. Online montage: Filmdoc

Producent: Albert Klein Haneveld. Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter. Productie NCRV: Yolande van der Blij

 

Met steun van Mediafonds

 

https://www.zapp.nl/zapp-echt-gebeurd/gemist/NCRV_1424308

http://hollandsehelden.nl/Azza

 

2009                           De zee lacht me toe (50")

 

Terwijl Nederland door de toenemende bevolkingsdruk grotendeels uit zijn voegen barst, worden sommige gebieden juist getroffen door krimp. Symbolisch voor dat verschijnsel is de havenstad Delfzijl in noordoost Groningen. De zee lacht me toe is een portret van een Delfzijlse volkswijk, gebouwd in de naoorlogse jaren van wederopbouw, die thans langzaam maar gestaag aan het verdwijnen is. Bewoners halen herinneringen op, afgewisseld met nostalgische archiefbeelden en de onverbiddelijke beelden en geluiden van de sloopwerkaamheden. Het is opmerkelijk hoezeer sommige bewoners gehecht zijn aan de armetierig ogende doorzonwoningen. Maar de gevoelsmatige binding blijkt van onschatbare waarde, zeker als een familie van generatie op generatie het huis bewoont en er lief en leed heeft gedeeld. Zo ontstaat een melancholieke mozaïek van eerlijke en eenvoudige mensen, die de moed erin trachten te houden terwijl hun omgeving letterlijk wordt afgebroken.

 

Credits

Scenario en regie: Saskia Gubbels. Camera en geluid: Saskia Gubbels. Montage: Erik Disselhof. Geluidsontwerp: Hugo Dijkstal. Uitvoerend producent: Estelle Bovelander. Producent: Joost Seelen. Omroep: NCRV

 

Met steun van Mediafonds

 

http://www.2doc.nl/speel.NCRV_1411673.html

http://www.zuidenwind.nl/De-Zee-Lacht-Me-Toe-2009

http://www.ad.nl/ad/nl/1023/Film/article/detail/2044485/2009/09/29/Alle-nominaties-voor-het-Gouden-Kalf-2009.dhtml

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/1578621/2010/01/04/Weg-moeten-uit-het-huis-waar-alles-is-gebeurd.dhtml

https://www.youtube.com/watch?v=D5Hda-VirEY

2007                          Het gelijk van mijn tante (50”)

 

Wat is normaal en wat niet? In de documentaire 'Het Gelijk van Mijn Tante' volg ik mijn tante Els die tegen haar wil met een rechterlijke machtiging een jaar in een psychiatrische instelling heeft gezeten en nu langzaamaan de weg naar huis terug vindt. Wat heeft het verblijf daar voor haar betekend, en hoe pakt ze haar normale bestaan weer op? Een film over menselijke waardigheid en het recht op zelfbeschikking.

Kijk de film op : https://vimeo.com/221582830

 

http://www.tv-visie.be/inhoud/nederland/ncrv-dokument-het-gelijk-van-mijn-tante_14866/

http://www.weekvandepsychiatrie.nl/week2007/Persbericht%20met%20aanpassingen%20Saskia.pdf

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/1653760/2007/03/26/Lang-verblijf-in-psychiatrische-kliniek-levert-Els-niet-op.dhtml

                                Heren alstublieft

 

Documentaire over de 21-jarige Paul die voor zijn beroep grafkisten draagt bij begrafenissen.

 

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2756179/1998/04/22/Een-documentaire-om-stil-van-te-worden.dhtml